Prísady:
2 hrnčeky pšeničnej múky
2 hrnčeky ražnej múky
1 hrnček ovsených vločiek
3 ČL pšeničných klíčkov
1 hrnček sušeného mlieka
3 ČL cesnakového prášku
3 PL nastrúhaného syra
2 vajíčka
1 hrnček vlažnej vody
Postup:
Všetky prísady okrem vajíčok a vody dáme do vandlíka a dobre zmiešame. Pridáme vajíčka a vodu a vymiesime cesto. Cesto zostane sypkejšie. Rukou vymodelujeme guličky a tie potom rozdelíme na niekoľko častí, aby sme mohli cesto vyvaľkať. Vyrežeme porcie (podľa veľkosti psa), uložíme na plech (odporúča sa aj papier na pečenie). V predhriatej rúre pečieme na 180 stupňoch približne 20-30 minút alebo až kým nie sú chrumkavé a zlatohnedé. Otvoríme trúbu a plechy v nej necháme. Keksíky v nej necháme vychladnúť a vysušiť.
Sušené mäso po domácky
Prísady:
cca. 1kg chudého mäsa (morčacina, kuracina,...)
kvalitný papier na pečenie
vééééľa času
Postup:
Mäso nakrájame na malé, približne
Cesnakovo kukuričné keksíky
Prísady:
650g chudého morčacieho mäsa
300g mrkvy
150g zemiakového škrobu
150g - 200g kukuričnej múky
50g cesnakového prášku
2 vajíčka
1 PL olivového oleja
Postup:
Mäso rozomelieme na jemno, mrkvu očistíme a najemno pokrájame a obe dokopy zmiešame so zvyšnými prísadami a vytvoríme cesto. Cesto dáme do fólie, alebo prikryjeme utierkou a necháme v chladničke cez noc. Cesto opatrne rozvaľkáme (je drobivé) na približne
Keksíky na vyčistenie zubov
Prísady:
150 g pšeničnej múky
150 g múka 550
75 g pšeničné klíčky (a ďalšie na to, aby sme v nich keksíky obalili)
40 g netučného sušeného mlieka
250 ml vody so slepačím bujónom
3 PL oleja
2 PL nasekanej vňaťky
1/2 ČL soli
Postup:
Predhrejeme si trúbu na 200 stupňov a naolejujeme plech. Múky zmiešame s klíčkami a soľou, bujón samostatne premiešame s olejom a postupne tieto dve zmesi dokonale premiešame. Cesto má byť jemné. Kúsky vyváľame v klíčkoch a uložíme s trochou odstupu na plech. Pečieme 15-20 minút kým sa neprepečú, potom trúbu vypneme a necháme v nej keksíky pár hodín vysušiť. Z cesta vyjde asi 20 kúskov a skladujeme ich v chladničke.
Pečienkové keksíky
Prísady:
500 g pečienky
1½ hrnčeka celozrnnej múky
1 hrnček kukuričnej múky alebo šrotu
1 vajíčko
¼ ČL soli
1 PL pivovarských kvasníc
Postup:
Najprv rozmixujeme pečienku, pridáme zvyšné ingrediencie, zmes roztrieme na papierom na pečenie vystlaný plech na hrúbku asi
Zelené psie keksíky
Prísady:
1 PL margarínu
1 PL celozrnnej múky
2 vajíčka
celozrnné ovsené vločky
2 PL nadrobno posekanej petržlenovej vňaťky
Postup:
Margarín a múku zmiešame s vajíčkami, pridáme bylinky a pridáme toľko vločiek aby vzniklo rovnomerné cesto. Uložíme ich na papier na pečenie na plech. Vytvarujeme lyžicou kôpky, ktoré jemne pritlačíme. Pečieme na strednej priečke pri 180 stupňoch asi 15 minút. Potom keksíky otočíme a pečieme znova pár minút, kým nie sú suché.
Plnená „kosť“
Prísady a postup:
Zmiešame
Po dvoch hodinách cesto znova vypracujeme. Vytvarujeme veľké kosti. Znova necháme odpočívať hodinu. Trúbu predhrejeme na 220 stupňov a dáme do nej plech s vodou alebo ohňovzdornú misku s vodou. modellieren. Kosti pečieme na najspodnejšej priečke 20 minút. Teplotu znížime na 180 stupňov a 45-60 minút dopečieme. Kosti vyberieme, prekrojíme po dĺžke na polovice a vnútro vydlabeme, pokým sú ešte teplé. Vydlabanou stranou uložíme kosti na rovnú plochu a zaťažíme drevenou doskou a hrncom, lebo inak by sa pri sušení ohli. Vychladnutú kosť naplníme ľubovoľnou psou pochúťkou a tú prikryjeme druhou polkou kosti.
Psie keksíky s tvarohom
Prísady:
150 g tvarohu
6 PL mlieka
6 PL rastlinného oleja
1 bielko
200 g mletých vločiek
Postup:
Vymiesime z prísad cesto a vyformujeme guličky. Pečieme na plechu cca 30 minút pri 200 stupňoch. Ako príchuť môžeme voliť syr, med, slaninu, šunku, klobásu,...
Keksíky s bylinkami
Prísady:
9 hrnčekov celozrnnej múky
1 hrnček droždia
1 PL soli
1 PL cesnaku
1 PL byliniek
Postup:
(ak chcete, je možné nahradiť 2 hrnčeky múky 1 hrnčekom nasekaných orieškov alebo semiačok a 1 hrnčekom ovsenej múky) Zmiešame suché prísady a pridáme približne 3 hrnčeky vody. Vymiesime na cesto, ktoré vyvaľkáme. Cesto má byť hrubé asi
Keksíky s medom
Prísady:
150 g pšeničnej múky
200 g ovsených vločiek
2 PL medu
1 ČL polievky zo slepačieho bujónu
2 vajíčka
150 ml mlieka
Postup:
Všetko zmiešame do rovnomerného cesta a vymodelujeme postavičky alebo placky. Uložíme ich na vymastený plech alebo použijeme papier na pečenie. Pečieme v predhriatej trúbe približne 10-15 minút pri 220 stupňoch. Skladujeme v látkovom vrecku aby zostali chrumkavé. Trocha nasekaných byliniek urobí keksíky zdravšími.
Super zdravé psie keksíky
Prísady:
2-
2 kg pšeničnej múky
cca. 100-
cca. 100-
500 g špaldových semiačok
300 g pohánky
pšeničné otruby
cca.
cca. 100-
cca. 100-
cca. 100-
kvasnice
3-4 PL jodidovanej morskej soli
cca. 150-200 ml olivového oleja
voda
Ďalšie možné prísady:
Sójové kocky
všetky možné druhy celozrnných vločiek
sezamová pasta s alebo bez soli
bylinková zmes
Prísady sú z časti už solené, preto sa odporúča nepoužívať už ďalšiu soľ. Množstvá semiačok si môžeme podľa uváženia zmeniť ako chceme. Prísady bez udaného množstva pridávame od oka a podľa uváženia, ale nepridávame veľa sóji, pretože robí cesto príliš jemným.
Postup:
Semiačka necháme poriadne zmäknúť v horúcej vode. Všetky prísady zmiešame do rovnomerného cesta, ktoré sa nelepí a je primerane suché. Vymodelujeme, asi ako päsť veľké chlebíky (približne 3cm priemer), pritom si stále múčime ruky. Položíme blízko seba na plech vyložený papierom na pečenie. Pri 180 stupňoch pečieme hodinu. Necháme dobre vychladnúť (najlepšie cez noc v pootvorenej trúbe). Potom znova rovnako pečieme. Keď sú chlebíky aj po vychladnutí mäkké, musia sa znova piecť. Až keď sú riadne vychladnuté a tvrdé sú hotové. Treba však dávať pozor na teplotu pri pečení, aby sa nespálili. Teda môžeme teplotu alebo polohu plechu meniť. Chlebíky po poriadnom vychladnutí (najlepšie 1-2 dni) skladujeme na suchom mieste, dobre uzatvorené, vydržia veľmi dlho čerstvé. Cesto vystačí na približne 80-90 chlebíkov. Samozrejme môže sa piecť menšie množstvo, pri tom samozrejme treba uvážlivo meniť množstvo prísad. Jeden chlebík vyjde potom oveľa lacnejšie ako kupovaný v obchode a viete presne, čo v ňom je
Psie keksíky s mrkvou
Prísady:
770 g múky
335 g ovsených vločiek
1 PL. Sušeného prášku alebo čerstvého nadrobno nakrájaného cesnaku
1 PL. Sušenej alebo 25g čerstvé vňaťky
1/2 č. l. soli
2 PL. Kalziumkarbonátu
1 malá mrkva
55 ml rastlinný olej
Postup:
Suché prísady zmiešame. Pridáte olej, mrkvu a približne 3 hrnčeky vody. Cesto vypracujeme, vyvaľkáme a vykrojíme formičkami. Pri 180 stupňoch približne 10-15 minút pečieme. Teplotu znížime na 70 stupňov a keksíky necháme v trúbe kým nestvrdnú a nie sú chrumkavé (4-6hodín).
Komentáre
no ja neviem